21 maj 2013

Kwiatowy tort truskawkowy (żytni)

Tort powstał specjalnie na rocznicę Komunii moje córki.
Myślę, że na inne uroczystości majowe też świetnie się nada.

Inspiracją dla mojego tortu był wypiek Mienty - kolorowy torcik KLIK

Tort jest lekki, nie zasłodki.
I tak, bez można zjeść :)

Kwiatowy tort truskawkowy (żytni)

 16 porcji

biszkopt:
4 jajka
 1/2 szklanki cukru trzcinowego demerara
1/2 szklanki mąki żytniej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez pszenicy)
1/2 łyżeczki sody
łyżka kakao

masa:
600-650g śmietany 30%
400g serka homogenizowanego naturalnego
2 śmietan-fixy
czubata łyżka cukru pudru

dodatkowo:
3 wafle ryżowe
300-400g truskawek (pocięte na ćwiartki)
garść kwiatów bzu

poncz:
1/3 szklanki wody - ciepłej
aromat waniliowy/migdałowy

Biszkopt:
oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka.
Następnie dodajemy suche składniki. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy na jednolite ciasto.
Pieczemy w temp. 180st.C ok. 40 minut.
Studzimy.
Przekrawamy na dwa blaty.
Każdy blat nasączamy ponczem (wodą wymieszaną z kilkoma kroplami aromatu).

Masa:
ubijamy śmietanę ze śmietan-fixem i cukrem pudrem na sztywną masę. Dodajemy stopniowo serek homogenizowany i delikatnie miksujemy wszystko razem.

Składanie tortu, kolejne kroki:
1) 1 blat biszkoptu
2) 1/3 masy
3) posypujemy 1/2 kwiatów bzów
4) układamy wafle ryżowe
5) 1/3 masy
6) układamy na masie większość truskawek (odrobinę zostawiamy do dekoracji)
7) 2 blat biszkoptu - dokładnie dociskamy
8) 1/3 masy - dokładnie smarujemy nią cały tort
9) ozdabianie resztą kwiatów i truskawek

Tort najlepiej przyszykować dzień wcześniej, tak aby chłodził się całą noc.
Moim zdaniem po prostu po odstaniu w lodówce jest smaczniejszy, a biszkopt robi się delikatniejszy.

Kwiatowy tort truskawkowy (żytni)


3 komentarze:

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...