Tort powstał specjalnie na rocznicę Komunii moje córki.
Myślę, że na inne uroczystości majowe też świetnie się nada.
Inspiracją dla mojego tortu był wypiek Mienty - kolorowy torcik KLIK
Tort jest lekki, nie zasłodki.
I tak, bez można zjeść :)
Kwiatowy tort truskawkowy (żytni) |
16 porcji
biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki cukru trzcinowego demerara
1/2 szklanki mąki żytniej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez pszenicy)
1/2 łyżeczki sody
łyżka kakao
masa:
600-650g śmietany 30%
400g serka homogenizowanego naturalnego
2 śmietan-fixy
czubata łyżka cukru pudru
dodatkowo:
3 wafle ryżowe
300-400g truskawek (pocięte na ćwiartki)
garść kwiatów bzu
poncz:
1/3 szklanki wody - ciepłej
aromat waniliowy/migdałowy
Biszkopt:
oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka.
Następnie dodajemy suche składniki. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy na jednolite ciasto.
Pieczemy w temp. 180st.C ok. 40 minut.
Studzimy.
Przekrawamy na dwa blaty.
Każdy blat nasączamy ponczem (wodą wymieszaną z kilkoma kroplami aromatu).
Masa:
ubijamy śmietanę ze śmietan-fixem i cukrem pudrem na sztywną masę. Dodajemy stopniowo serek homogenizowany i delikatnie miksujemy wszystko razem.
Składanie tortu, kolejne kroki:
1) 1 blat biszkoptu
2) 1/3 masy
3) posypujemy 1/2 kwiatów bzów
4) układamy wafle ryżowe
5) 1/3 masy
6) układamy na masie większość truskawek (odrobinę zostawiamy do dekoracji)
7) 2 blat biszkoptu - dokładnie dociskamy
8) 1/3 masy - dokładnie smarujemy nią cały tort
9) ozdabianie resztą kwiatów i truskawek
Tort najlepiej przyszykować dzień wcześniej, tak aby chłodził się całą noc.
Moim zdaniem po prostu po odstaniu w lodówce jest smaczniejszy, a biszkopt robi się delikatniejszy.
Kwiatowy tort truskawkowy (żytni) |
Wygląda cudnie, dekoracja jest taka delikatna, po prostu urocza :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńPiękny :)))
OdpowiedzUsuńPiękny :)))