12 maj 2013

Orkiszowa tarta z pomidorami

Pyszna, a zarazem bardzo zdrowa tarta.



8 porcji 

250g mąki orkiszowej
130g oleju rzepakowego
3 żółtka 
pół łyżeczki soli
3 jajka 
150g jogurtu naturalnego
sól, pieprz 
50g mozzarelli
3-4 pomidory 
bazylia suszona 

Mąkę, olej, żółtka i sól zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wykładamy ciasto na formę do tarty. Pieczemy 15 minut w temp. 180st.C. 

Mozzarellę tarkujemy bądź drobno kroimy. Wykładamy nią zapieczony spód tarty. Na to układamy pokrojone w plastry pomidory. Posypujemy bazylią.

Jajka z jogurtem roztrzepujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy tartę.

Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180st.C.


1 komentarz:

  1. Tarta smaczna, ale ciasto na spodzie bardzo się kruszyło. Jakaś rada na to?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...