10 maj 2013

Placuszki z cukinii z serkiem i łososiem

Czy można odchudzić placki ziemniaczane? Jasne. Wystarczy ziemniaki zamienić na cukinię, a zamiast lać morze tłuszczu, użyć odrobinki - cukinia szybciej mięknie od ziemniaków, przez co nie trzeba jej "topić w morzu oleju".

 Propozycja podania: z łyżką serka wiejskiego i kawałkiem łososia.


1 cukinia (ok. 200g) 
1 jajko 
mąka żytnia 
sól, pieprz 
olej rzepakowy do smażenia
kubeczek serka wiejskiego
50g łososia wędzonego 


Jeśli cukinia ma miękką skórę - nie obieramy. Ścieramy cukinię na tarce o grubych oczkach. Dodajemy jajko, przyprawy oraz mąkę. Mąki dodajemy tyle, aby placuszki nie były zbyt rzadkie. Ponieważ cukinia jest bardziej "wodnista" niż ziemniak, sok, który się nazbiera, możemy odlać. 
Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Placuszki nakładamy dużą łyżką. Smażymy na "złoty" kolor z obydwu stron.

Przed podaniem dekorujemy serkiem wiejskim oraz łososiem.

1 komentarz:

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...