1 maj 2013

Żytni pieróg ze szpinakiem i tuńczykiem

Pomysł z głowy.
Myślałam co zrobić ze szpinakiem.
I wymyśliłam takiego drożdżowego, dużego pieroga,
którym naje się kilka osób.

Wyszedł pyszny.
Ostry, ale nie za ostry.
Ciasto ładnie wyrosło.
Smaki z nadzienia super się połączyły.

Polecam.

PS. Trochę może zagmatwałam z opisem składania pieroga. No ale chodzi głównie o to, by kwadratowe ciasto złożyć tak, aby powstał trójkąt ;)



Ciasto:
200g mąki żytniej
150g letniej wody
30g świeżych drożdży
większa szczypta cukru
większa szczypta soli
5 łyżek otrąb żytnich

Nadzienie:
200g szpinaku (świeżego bądź mrożonego)
3 ząbki czosnku
łyżka oleju rzepakowego
0.5-1 puszka tuńczyka w sosie własnym
150g jogurtu naturalnego bądź śmietany 
sól, pieprz
mielona papryka
mielone curry

Wierzch:
1 białko jajka

Ciasto:
Mąkę wsypujemy do miski, wkruszamy drożdże. Dodajemy sól i cukier. Zalewamy wodą. Wyrabiamy łyżką.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie dodajemy otręby i dokładnie zagniatamy ciasto.

Farsz:
Na patelni rozgrzewamy olej. Siekamy czosnek i chwilkę przesmażmy. Dodajemy szpinak, podlewamy odrobiną wody i przykrywamy pokrywką, aby się poddusił. Następnie, jeśli wody jeszcze zostało, odparowujemy ją już bez przykrywania patelni. Dodajemy tuńczyka, jogurt/śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i curry. Mieszamy i zostawiamy na "wolnym" ogniu, aby płyny odparowały i powstał dość gęsty farsz.
Studzimy.

Ciasto wykładamy do kwadratowej formy, bądź rozwałkowujemy tak aby miało mniej więcej kształt kwadratu. Kwadrat w myślach dzielimy po jednej przekątnej, tak aby "wirtualnie" powstały dwa trójkąty. Na jednym trójkącie układamy farsz. Składamy ciasto, tak aby dwa rogi po przekątnych dotykały siebie i powstał pieróg w kształcie trójkąta. Dociskamy boki, wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem.

Pieczemy w nagrzanym do 200st.C piekarniku ok. 30 minut.

1 komentarz:

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...