7 cze 2013

Czekoladowe batoniki owsiane z żurawiną (wegańskie)

Zainspirowana przepisem znalezionym u SZYBKIE GOTOWANIE (KLIK)
przygotowałam domowe batoniki.
Ponieważ wczoraj miałam jakieś czekoladowe zachcianki, tak więc kakao jest tutaj mnóstwo :)
Do tego nie miałam mleka w proszku, a u mnie na wiosce pokazuje się ono okazjonalnie,
więc pomyślałam nad czymś, co pomoże mi skleić te batony zamiast wspomnianego mleka.
Użyłam do tego właśnie kakao oraz trochę mąki owsianej.
Wzbogaciłam je także o dodatek amarantusa.

Batoniki są pyszne.
Żurawina do nich idealnie pasuje.
Wyszły mi 4 sztuki.
Już porcjuję je sobie - 1 na dzień, aby za szybko nie zniknęły :)



4 batoniki

1 sztuka: 94kcal, białko:3g, węglowodany:15g, tłuszcz:3g

5 łyżek płatków owsianych
1 łyżka kakao
1 łyżka mąki owsianej
1 łyżka siemienia lnianego
5-7 łyżek ciepłej wody
6 tabletek stewii
3 łyżki suszonej żurawiny (bez cukru)
łyżka ziaren amarantusa

Tabletki stewii rozgniatamy, zalewamy wodą. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy, a następnie zagniatamy.
Gotową masę możemy albo w całości włożyć do formy i gotowe batoniki pociąć, albo zrobić tak jak ja, czyli podzielić na części i umieścić np. w foremkach na muffinki. Ja akurat miałam takie fajne, podłużne.
Wszystko wkładamy do zamrażalnika na minimum 15 minut, a następnie wyciągamy z foremek i jeśli mamy w jednej całości wszystko, kroimy to na równe kawałki.


2 komentarze:

  1. Bardzo fajna interpretacja - dodatek kakao, to rzeczywiście idealne rozwiązanie, gdy ma się ochotę na czekoladę:)
    U mnie nie ma mowy o porcjowaniu, batoniki znikają tego samego dnia ;)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. anielskieprzysmaki.pl-zapraszamy do nas.Pozdrawiam Monika

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...