Myślicie, że dobre wyszło?
masa serowa:
500g twarogu sernikowego
8 łyżek ksylitolu
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
1 jajko
4 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżka masła
dekoracja:
300g śmietany kremówki 30%
2 łyżki wiórek kokosowych
2-3 kiwi
Wszystkie składniki na masę serową miksujemy.
Wylewamy do okrągłej blaszki wysmarowanej masłem.
Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 170st.C.
Po upieczeniu sernik zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.
Śmietanę kremówkę miksujemy na sztywno. Dodajemy wiórki. Mieszamy.
Nakładamy na ostudzony sernik.
Kiwi obieramy. Kroimy w plasterki. Wycinamy kwiatki. Dekorujemy nim sernik.
Sernik przechowujemy w lodówce.
UWAGA: gdy lubimy bardziej słodkie wypieki, możemy dodać łyżkę cukru pudru podczas ubijania śmietany kremówki.
UWAGA 2: zamiast ksylitolu możemy użyć zwykłego cukru. Ksylitol jest po prostu zdrowszy.
Te kwiatuszki z kiwi są urocze, skojarzyły mi się z pięciolistną konicznką na szczęście i od razu humor mi się poprwaił:)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że kwitki się podobają. Nie jestem dobra w wycinaniu ozdób, a takie coś jest proste, nie trzeba tego idealnie robić, a nawet jako tako wygląda
OdpowiedzUsuń