'Must have' jeśli chodzi o przetwory z ogórków.
nie podaję ilości wystarczą proporcje
ogórki gruntowe
kwiatostany kopru
kawałki korzenia chrzanu lub jego liście
liście czarnej porzeczki
woda, sól, cukier - na 1l wody dajemy 35g soli i 1 płaską łyżeczkę cukru
Szykujemy słoiki (najlepiej o pojemności 1l). Na dnie układamy po 1 kwiatostanie kopru, 2 liściach czarnej porzeczki i kawałki korzenia chrzanu (ewentualnie liściu). Układamy ogórki. Przykrywamy kolejnym koprem.
Szykujemy zalewę. Wodę zagotowujemy z solą i cukrem. Studzimy aż będzie letnia.
Zalewamy słoiki z ogórkami. Zakręcamy. Odstawiamy do góry dnem, aż wystygną przy okazji sprawdzając czy słoiki nie przeciekają.
Po wystygnięciu odstawiamy do piwnicy czy innego miejsca przeznaczonego na przetwory.
Kocham ogórki kiszone!!!!
OdpowiedzUsuń