Przepis podpatrzony w "Kuchni polskiej" Elżbiety Adamskiej.
1kg dość dużych ogórków gruntowych
50g soli
150g cukru
100ml octu 10%
500ml wody
ziarna gorczycy
ziarna pieprzu
1 cebula
1 liść laurowy - podzielony
Ogórki obieramy ze skórki a następnie kroimy wzdłuż na ćwiartki. Wydrążamy pestki. Jeśli płaty ogórków będą dalej zbyt duże, każdy płat ogórka możemy przekroić jeszcze na pół.
Przyszykowane ogórki układamy w misce. Posypujemy je solą i odstawiamy na kilka godzin.
W tym czasie szykujemy zalewę. Wlewamy ocet do garnka, dodajemy do niego wodę i cukier. Zagotowujemy. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, pieprz, gorczycę i listek laurowy.
Ogórki odsączamy z nadmiaru soku, który się wydzielił. Układamy szczelnie w słoikach. Zalewamy gorącą zalewą, tak aby cebula, pieprz, gorczyca i kawałki liścia laurowego znajdowały się mniej więcej w takiej samej ilości w każdym słoiku. Zalewa powinna przykryć pikle.
Słoiki zakręcamy i wstawiamy do garnka z gorącą wodą (woda powinna sięgać do połowy wysokości słoika). Pasteryzujemy pod przykryciem około 5 minut. Po tym czasie słoiki wyciągamy i ustawiamy do góry dnem do wystygnięcia.
ależ mi smaka narobiłaś :):*
OdpowiedzUsuń