6 wrz 2013

Dżem jabłkowy

Prosty w wykonaniu dżem.
Podaję proporcje składników takie, jakie ja użyłam ostatnio smażac dżemy, jednak tak naprawdę ilość cukru użyta do osłodzenia przetworów zależy od słodkości jabłek.
Jabłka moga być nawet na tyle słodkie, że nie będzie potrzeby ich dosładzania.




100g dżemu: 58kcal, białko:6g, węglowodany: 14g, tłuszcz:0g


4kg dość słodkich jabłek
100-200g cukru badź ksylitolu

Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych. Owoce ścieramy na tarce o grubych oczkach badź drobno kroimy.
Przekładamy do garnka (najlepiej o grubym dnie). Pod garnek możemy użyć spejalna podkładkę zapobiegajaca przypalaniu się dżemów. Smażymy jabłka na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszajac,  aż się rozgotuja i powstanie mus. Pod koniec smażenia, w razie potrzeby, dosładzamy dżem. Mieszamy dokładnie i smażymy z 5-10 minut.

Goracy dżem przekładamy od razu do słoików, zakręcamy szczelnie i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.

Dżem nie wymaga pasteryzacji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...