28 wrz 2013

Kotlety ziemniaczane

Proste w przyszykowaniu.
Oszczędne.
Można wykorzystać ziemniaki, które zostały z wcześniejszego obiadu.

Chrupiace na zewnatrz.
Mięciutkie w środku.



4 porcje

1 porcja: 240kcal, białko:7g, węglowodany:27g, tłuszcz:12g

ugotowane, zmielone ziemniaki - 400g
jajko - 2 sztuki
sól, pieprz
olej rzepakowy - 30g
maka żytnia pełnoziarnista - 50g
cebula - 30g
masło - 10g

 Masło rozgrzewamy na patelni. Przesmażamy na nim posiekana cebulę.

Zmielone ziemniaki przekładamy do miski. Dodajemy jajka, połowę maki, cebulę. Doprawiamy sola i pieprzem.
Pozostała makę wysypujemy na talerzyk.

Na patelni rozgrzewamy olej. Z masy ziemniaczanej formujemy kotleciki. Panierujemy je w mace i smażymy na brazowy kolor z obu stron.

2 komentarze:

  1. Mój dzisiejszy obiedzie, miło cię spotkać ;) Dzisiaj spróbuje, dodam mąkę gryczaną, bo nie mogę żytniej, ale też powinno wyjść. Będę częściej wpadać do Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że sie spodobało :) ja nie mogę pszennej, więc była żytnia. Jednak myslę, czy glutenu całkowicie nie odstawić. No i właśnie zaopatrzyć się m.in. w makę żytnia czy gryczana w większych ilościach...

      Usuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...