7 paź 2013

Bigos warzywny (wege)

Bigos gotuję ok. 2 dni.
Nastawiam jednego dnia rano kapustę, jak zmięknie ściagam pokrywkę i odparowuję.
Później dodaję resztę warzyw i gotuję na maleńkim ogniu do wieczora.
Na noc odstawiam w chłodne miejsce i drugiego dnia dalej gotuję, aż uznam, że jest ok.
Wiem, że wiele osób gotuje go jeszcze dłużej, dla mnie te 2 dni sa w zupełności wystarczajace.

a Wy jak długo gotujecie bigos?



ok. 10 porcji

1 porcja: 96kcal, białko: 3g, węglowodany:14g, tłuszcz:3g

1/2 średniej główki kapusty słodkiej
500g kapusty kiszonej
6 marchewek
3 białe części pora
1 duża cebula
2 papryczki chili
mały słoik przecieru pomidorowego
2 łyżki oleju rzepakowego
3 liście laurowe
sól, pieprz
mielona papryka słodka i ostra

Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka. Dodajemy odciśnięta kapustę kiszona. Lekko solimy. Zalewamy woda i gotujemy do miękkości. Po tym czasie ściagamy pokrywkę i gotujemy dalej aż woda wyparuje do połowy objętości kapusty.

Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę, por i chili drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy na nim warzywa a następnie dodajemy je do gotujacej kapusty. Dodajemy przecier oraz liście laurowe. Mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu.

Pod koniec gotowania przyprawiamy bigos sola, pieprzem oraz obydwie mielone papryki.


Nakarm Cukrzyka Jesienią

2 komentarze:

  1. bigosik bez mięsa jest znacznie lepszy niż z mięsem!

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam pyszie wyglada ..robie!!!milego

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...