Sezon na grzyby trwa.
Dzisiaj polecam Wam prosta zapiekankę z grzybami.
Pysznie, łatwo i niedrogo - tak jak lubię :)
4 porcje
1 porcja: 397kcal, białko:14g, węglowodany:39g, tłuszcze:21g
800g ziemniaków
500g grzybów (podgrzybki, borowiki lub pieczarki)
2 cebule
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka masła
1 zabek czosnku
2 żółtka jajka
150g jogurtu naturalnego
70g sera brie
sól, pieprz
kiełki rzodkiewki
Grzyby oczyścić, pokroić i ugotować. Po ugotowaniu przełożyć na sitko i przelać zimna woda.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry. 2/3 ziemniaków wyłożyć na dno naczynia. Lekko osolić i popieprzyć.
Na patelni rozgrzać olej. Przesmażyć na nim posiekana cebulę. Dodać grzyby. Doprawić sola i pieprzem. Chwilkę dalej smażyć, a następnie wszystko wyłożyć na ziemniaki w naczyniu żaroodpornym. Przykryć pozostałymi ziemniakami.
Jogurt naturalny rozmieszać z żółtkami. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić przyprawami. Gotowym sosem polać ziemniaki i grzyby znajdujace się w naczyniu żaroodpornym. Na samym końcu posypać wszystko kawałkami sera brie.
Zapiekać w nagrzanym do 200st.C piekarniku ok. 50 minut.
Przed podaniem posypać kiełkami.
Wygląda super. Taka jesienna czyli idealna na tą porę ;)
OdpowiedzUsuńjak dla mnie na plus , fajna sprawa :P
OdpowiedzUsuń