Owoców do tego ciasta nawet nie trzeba rozmrażać. Sok i woda puszczona z owoców podczas pieczenia sprawia, że ciasto nie jest tak suche, jak nieraz się zdarza przy wypiekach z maki kukurydzianej.
1.5 szklanki maki kukurydzianej
0.5 szklanki cukru
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju rzepakowego
1.5-2 szklanki mrożonych jagód
1 tabliczka białej czekolady
5 łyżek mleka
1 łyżka masła
Białka jajek ubijamy razem z cukrem. Następnie, dalej miksujac, dodajemy po jednym żółtku.
Proszek do pieczenia mieszamy z maka. Dodajemy porcjami do ubijanych jajek. Na końcu dodajemy olej. Gdy ciasto będzie gotowe, wylewamy je do wyłożonej papierem do pieczenia okragłej formy (średnia ok. 20-24 cm). Wierzch ciasta posypujemy mrożonymi jagodami.
Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 40-45 minut, Studzimy.
Szykujemy polewę.
Do miski wrzucamy połamana na kawałki czekoladę. Dodajemy mleko i masło. Rozpuszczamy wszystko w kapieli wodnej (wstawiamy miskę do garnka z goraca woda) co chwilę mieszajac. Gotowa polewa dekorujemy wierzch ciasta.
Uwaga: zamiast jagód możemy użyć innych mrożonych owoców. Myślę jednak, że jagody najlepiej pasuja do tego wypieku.
prezentuje się wyjątkowo smakowicie!
OdpowiedzUsuńMmmm... aż mi ślinka cieknie na widok takiego ciacha :D
OdpowiedzUsuńnawet nie przypuszczałam, ze takie ciacha wychodzą na kukurydzianej:)
OdpowiedzUsuńCzy owoce muszą być mrożone? Mogą być świeże truskawki?
OdpowiedzUsuńmoga być świeże truskawki
UsuńZrobiłam z rabarbarem i jabłkiem bez białej czekolady i jak na ciasto bezglutenowe to wyszło bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńCiasto kukurydziane to jedne z lepszych dań z wypiekami jakie może istnieć. Jak jeszcze dołożymy do tego mrożone owoce to wtedy z pewnością będzie jeszcze bardziej smaczne. Ja lubię w ogóle robić przepisy z https://basiazsercem.pl/ gdzie jest wiele różnych wypieków na każdą okazję.
OdpowiedzUsuń