19 sty 2015

Ciasto kukurydziane z mrożonymi jagodami i polewą z białej czekolady

Owoców do tego ciasta nawet nie trzeba rozmrażać. Sok i woda puszczona z owoców podczas pieczenia  sprawia, że ciasto nie jest tak suche, jak nieraz się zdarza przy wypiekach z maki kukurydzianej.



1.5 szklanki maki kukurydzianej
0.5 szklanki cukru
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju rzepakowego
1.5-2 szklanki mrożonych jagód
1 tabliczka białej czekolady
5 łyżek mleka
1 łyżka masła

Białka jajek ubijamy razem z cukrem. Następnie, dalej miksujac, dodajemy po jednym żółtku. 
Proszek do pieczenia mieszamy z maka. Dodajemy porcjami do ubijanych jajek. Na końcu dodajemy olej. Gdy ciasto będzie gotowe, wylewamy je do wyłożonej papierem do pieczenia okragłej formy (średnia ok. 20-24 cm). Wierzch ciasta posypujemy mrożonymi jagodami. 
Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 40-45 minut, Studzimy.

Szykujemy polewę.
Do miski wrzucamy połamana na kawałki czekoladę. Dodajemy mleko i masło. Rozpuszczamy wszystko w kapieli wodnej (wstawiamy miskę do garnka z goraca woda) co chwilę mieszajac. Gotowa polewa dekorujemy wierzch ciasta.

Uwaga: zamiast jagód możemy użyć innych mrożonych owoców. Myślę jednak, że jagody najlepiej pasuja do tego wypieku.


'


6 komentarzy:

  1. prezentuje się wyjątkowo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm... aż mi ślinka cieknie na widok takiego ciacha :D

    OdpowiedzUsuń
  3. nawet nie przypuszczałam, ze takie ciacha wychodzą na kukurydzianej:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy owoce muszą być mrożone? Mogą być świeże truskawki?

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam z rabarbarem i jabłkiem bez białej czekolady i jak na ciasto bezglutenowe to wyszło bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...