22 sty 2015

Krupnik z kaszą pęczak

Jedna z moich ulubionych zup.
Kiedyś już wstawiałam przepis na krupnik, jednak w trochę innej wersji KLIK.



ok. 10 łyżek kaszy pęczaku
2 litry wody lub bulionu warzywnego
pęczek włoszczyzny
4 ziemniaki
1 listek laurowy
kilka kulek ziela angielskiego
1/2 łyżeczki majeranku
1 grzybek suszony
1 łyżeczka posiekanego koperku (świeżego lub suszonego) lub natki pietruszki
sól, pieprz

Włoszczyznę obrać, pokroić. Przełożyć do garnka, zalać wodą. Dodać pokrojonego drobno grzybka, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować ok. 30 minut. Po tym czasie dołożyć pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przepłukaną pod wodą kaszę.  Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Gotować, aż ziemniaki i kasza zmiękną.
Przed podaniem posypać natką pietruszki lub koperkiem.

Zimowy Obiad

2 komentarze:

  1. Zupka z dzeciństwa :D Tylko wtedy za bardzo się za nią nie przepadało, teraz to co innego, jak się "na starość" smaki zmieniają :p

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...