Odtłuszczona wersja tradycyjnych oponek.
Smak, z powodu braku smażenia, bardziej zbliżony do bułeczek. Jednak jest to dobra opcja dla tych, którzy nie przepadają za smażonymi słodkościami.
250g twarogu półtłustego
300g mąki żytniej (plus trochę do podsypania)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
5 łyżek cukru
lukier:
100g cukru pudru
2 łyżki wrzątku
dodatkowo:
kolorowe posypki
Twaróg, cukier i jajka rozgniatamy i ucieramy widelcem. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Gdyby było jeszcze zbyt lepiące, można dosypać odrobinę mąki.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1cm. Wycinamy z niego szklanką koła, a następnie w kołach wycinamy mniejsze kółka np. kieliszkiem.
Wycięte ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 20 minut.
Po upieczeniu ciastka studzimy a następnie lukrujemy polewą powstałą poprzez dokładne wymieszanie cukru pudru z wrzątkiem. Na końcu posypujemy kolorowymi posypkami. Odstawiamy do zastygnięcia lukru.
Uwaga: cukier możemy zastąpić ksylitolem. Cukier puder również możemy zamienić na ksylitol w pudrze.
Uwaga 2: z tej porcji ciasta wyszło mi 15 oponek i 15 małych kulek powstałych przez wycinanie kieliszkiem.
Uwaga 3: lukrowanie możemy sobie ułatwić i zamiast smarować lukrem ciastka, wystarczy je zamoczyć wierzchem w lukrze umieszczonym w miseczce.
do lukru warto dodać odrobinę soku z cytryny
OdpowiedzUsuńRobilam z polowy porcji i bez lukru. Uzylam ok. 125 g tlustego twarogu oraz ok. 50 g gestego jogurtu. Wyszly bardzo smaczne, ale trzeba pamietac, ze ciasto sie strasznie klei...
OdpowiedzUsuń