Myślałam nad tym jak urozmaicić pieczywo, aby i ono miało świąteczny charakter.
Dodałam więc kilka dodatków, takich które kojarzą się ze Świętami.
Taki chleb pasuje zarówno do słodszych smarowideł, jak i świątecznego pasztetu czy szynki.
Na razie upiekłam jeden bochenek, jednak w planach są następne cztery :)
1 bochenek
350g mąki żytniej razowej typ 2000
1 opakowanie suszonych drożdży
200ml ciepłego mleka
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki maku
garść suszonych moreli
garść suszonej żurawiny
garść orzechów włoskich
Drożdże wsypujemy do miski. Dodajemy cukier i sól, zalewamy ciepłym mlekiem.
Odstawiamy na 10 minut.
Po tym czasie dodajemy mąkę i olej. Zagniatamy na elastyczne ciasto.
Orzechy dość grubo siekamy. Morele kroimy w kawałeczki.
Do ciasta dodajemy posiekane orzechy, morele, mak i żurawinę. Wszystko razem dokładnie zagniatamy.
Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, przykrywając lnianą ściereczką.
Po tym czasie formujemy kształtny bochenek chleba i pieczemy w nagrzanym do 200st.C piekarniku ok. 35-40 minut.
Do upieczenia chleba użyłam bakalii Kresto.
Te dodatki w środku wyjadłabym od razu ;)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na chlebek do wieczerzy wigilijnej ;)
OdpowiedzUsuńAle ciekawy pomysł! Może jeszcze zdążę skorzystać :)
OdpowiedzUsuń