Świetny zamiennik tradycyjnych mielonych.
O dość mocnym posmaku czosnku.
1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
1 jajko
4-5 ząbków czosnku
5 czubatych łyżek bułki tartej nie-pszennej
sól, pieprz
dodatkowo:
olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
Kaszę jęczmienną zalewamy 1.5 szklanki wody. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż kasza chłonie całą wodę i będzie miękka. Studzimy.
Do kaszy wbijamy jajko, dodajemy bułkę tarta oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wszystko wyrabiamy na jednolita masę. Formujemy kotlety.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Kotlety smażymy z obydwu stron na złoty kolor.
pysznie wygladają. zrobię :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńaż nieprawdopodobne, ze mogą być dobre tylko z samej kaszy, spróbuje :)
OdpowiedzUsuń