16 gru 2013

Keks z kandyzowaną skórką i olejem rzepakowym (mąka kukurydziana, bez glutenu)

Miał być keks na Święta.
Był teraz :)
Tak mi się zachciało, więc zrobiłam.
Chociaż nie wykluczone, że na Święta też go zrobię.
Pyszny jest...


220g mąki kukurydzianej
200g oleju rzepakowego
150g cukru trzcinowego nierafinowanego
olejek waniliowy
3 jajka
sól
1 łyżeczka sody
100g skórek kandyzowanych
cukier puder

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego użyłam go do keksa, ceniac zdrowie. Olej, cukier, jajka, kilka kropel aromatu i szczyptę soli utrzyj mikserem ok. 3 minuty.
Dodaj mąkę wymieszana z soda, zmiksuj na najwyższych obrotach.
Dodaj kandyzowane skórki owoców, wymieszaj dokładnie łyżką.
Ciasto przelej do natłuszczonej foremki keksowej.
Piecz w nagrzanych do 180st.C piekarniku ok. 40-45 minut.
Gdy ciasto wystygnie, posyp cukrem pudrem.






4 komentarze:

  1. czy ciasto sie nie rozpada?przy krojeniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie rozpadało mi się. Bardziej się kruszy, ale jakoś nie pękało.

      Usuń
  2. Tylko co z tych tłuszczy omega 3 pozostaje po upieczeniu? A no szkodliwe tłuszcze utlenione! Z przepisu chętnie skorzystam, ale olej rzepakowy zastapię kokosowym lub masłem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tylko co z tych tłuszczy omega 3 pozostaje po upieczeniu? A no szkodliwe tłuszcze utlenione! Z przepisu chętnie skorzystam, ale olej rzepakowy zastapię kokosowym lub masłem.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...