Święta tuż, tuż.
U mnie nigdy nie może zabraknąć śledzi na stole.
Czy to Boże Narodzenie czy Wielkanoc :)
W tym roku planuję tradycyjne śledziki w occie KLIK, a także dwie sałatki.
Natomiast poniżej przedstawiam Wam jeden z najbardziej znanych sposobów przyrządzania tej ryby - śledź w śmietanie.
5 płatów śledziowych
1 winne jabłko
1 cebula
1 kubeczek kwaśnej śmietany
sól, pieprz
Płaty śledziowe kroimy w paski o grubości ok. 2cm.
Jabłko obierany, koimy w drobniutka kosteczkę.
Cebulę siekamy.
Śledzia przekładamy do miski, dodajemy jabłko, cebulę i śmietanę. Doprawiamy sola i pieprzem. Mieszamy dokładnie.
Śledź w śmietanie najlepiej smakuje lekko schłodzony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.