Uwielbiam chleby z soja.
Kocham te ziarna w kanapkach :)
Dlatego ostatnio naszło mnie, aby spróbować upiec własny chleb z soja.
Chleb szybki, bo sodowy.
Do tego do wypieku użyłam oleju rzepakowego.
Do tego do wypieku użyłam oleju rzepakowego.
I muszę przyznać, że to był strzał w dziesiatkę bo: „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem
kwasów omega - 3 i dlatego użyty w wypieku pieczywa (chleba naszego codziennego) sprawia, że już od samego rana, podczas śniadania, dostarczam sobie wraz z kanapkami te cenne tłuszcze”
kwasów omega - 3 i dlatego użyty w wypieku pieczywa (chleba naszego codziennego) sprawia, że już od samego rana, podczas śniadania, dostarczam sobie wraz z kanapkami te cenne tłuszcze”
1 szklanka maki kukurydzianej
1 szklanka maki gryczanej
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka soli
0.5 łyżeczki sody
150g mleka
100g kwaśnej śmietany
2 jajka
ok. 100g oleju rzepakowego
1/2 szklanki ugotowanej soi
Suche składniki łączymy w misce. Dodajemy mleko, śmietanę i jajka. Mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo olej rzepakowy. Tyle, aby ciasto na chleb miało konsystencję kwaśnej śmietany.
Na końcu dodajemy soję. Mieszamy wszystko. Wylewamy do natłuszczonej blaszki (najlepiej keksowej) i pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 40-50 minut, do tzw. suchego patyczka (po wbiciu i wyciagnięciu wykałaczki z chleba, powinna być sucha).
apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda super i wydaje się się mega szybkie - pytanie tylko czy można wyeliminować mleko i śmietanę?
OdpowiedzUsuńOd razu mi się spodobał, ponieważ uwielbiam soję. Czy można zastąpić mąkę gryczaną razową?
OdpowiedzUsuńzamiast maki gryczanej, spróbowałabym dodać maki owsianej
Usuń