13 gru 2013

Szybki sodowy chleb sojowy (bez glutenu za to z olejem rzepakowym)

Uwielbiam chleby z soja.
Kocham te ziarna w kanapkach :)
Dlatego ostatnio naszło mnie, aby spróbować upiec własny chleb z soja.
Chleb szybki, bo sodowy.
Do tego do wypieku użyłam oleju rzepakowego.
I muszę przyznać, że to był strzał w dziesiatkę bo:  „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem
kwasów omega - 3 i dlatego użyty w wypieku pieczywa (chleba naszego codziennego) sprawia, że już od samego rana, podczas śniadania, dostarczam sobie wraz z kanapkami te cenne tłuszcze”



 1 szklanka maki kukurydzianej
1 szklanka maki gryczanej
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka soli
0.5 łyżeczki sody
150g mleka
100g kwaśnej śmietany
2 jajka
ok. 100g oleju rzepakowego
1/2 szklanki ugotowanej soi

Suche składniki łączymy w misce. Dodajemy mleko, śmietanę i jajka. Mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo olej rzepakowy. Tyle, aby ciasto na chleb miało konsystencję kwaśnej śmietany.
Na końcu dodajemy soję. Mieszamy wszystko. Wylewamy do natłuszczonej blaszki (najlepiej keksowej) i pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 40-50 minut, do tzw. suchego patyczka (po wbiciu i wyciagnięciu wykałaczki z chleba, powinna być sucha).



4 komentarze:

  1. Wygląda super i wydaje się się mega szybkie - pytanie tylko czy można wyeliminować mleko i śmietanę?

    OdpowiedzUsuń
  2. Od razu mi się spodobał, ponieważ uwielbiam soję. Czy można zastąpić mąkę gryczaną razową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zamiast maki gryczanej, spróbowałabym dodać maki owsianej

      Usuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...