Śledzie pojawiają się u mnie przy okazji różnych świąt.
Tak będzie też i tej Wielkanocy.
Poniżej przedstawiam przepis na chyba najbardziej klasyczne śledzie,
jakie mogą być.
6 porcji
1 porcja: 244kcal, białko:20g, węglowodany:5g, tłuszcz:15g
600g płatów śledziowych solonych, wymoczonych w wodzie z nadmiaru soli
szklanka octu
2 szklanki wody
4 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
ziarna czarnego pieprzu
łyżka cukru
2 cebule
Śledzie kroimy na kawałki o szerokości 3 centymetrów.
Wodę gotujemy z octem oraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i cukrem. Studzimy.
Cebule kroimy w piórka.
W
pojemniku układamy na przemian warstwami cebulę i śledzie. Zalewamy
zagotowaną, przestudzoną wodą z ostem. Zakrywamy i odkładamy w chłodne
miejsce. po 2-3 dniach śledzie nadają się do jedzenia.
pyszne,szybkie-takiego przepisu szukałam-dziękuję.
OdpowiedzUsuń