30 mar 2013

Baba ziemniaczana z jajem

Ta babka idealnie wpasowuje się w klimat Wielkanocy.

Może nie pasuje do herbaty/kawy po świątecznym śniadaniu,
jednak idealnie nadaje się na przekąskę,
bądź dodatek do obiadu.

Myślę, że z ćwikłą będzie stanowiła idealne połączenie.




1kg ugotowanych ciepłych ziemniaków

5 ugotowanych na twardo jajek

1 surowe jajko

100g wędzonego łososia

1 cebula

5 łyżek zsiadłego mleka

1 łyżka masła 82%

2 łyżki bułki tartej (z innego zboża niż pszenica)

do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa


Ziemniaki dokładnie rozgniatamy. Cebulę drobno siekamy, dodajemy do ziemniaków. Następnie wbijamy surowe jajko, dodajemy zsiadłe mleko, masło, bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Wszystko dokładnie mieszamy. 


Szykujemy formę do babki. Dno wykładamy odrobiną masy ziemniaczanej, na niej układamy łososia, przykrywamy kolejną cienką warstwą masy ziemniaczanej. Układamy ugotowane i obrane jajka. Nakrywamy resztą masy ziemniaczanej. Dbamy o to, aby masa dokładnie otuliła jajka.

Pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku przez około godzinę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...