Ta babka idealnie wpasowuje się w klimat Wielkanocy.
Może nie pasuje do herbaty/kawy po świątecznym śniadaniu,
jednak idealnie nadaje się na przekąskę,
bądź dodatek do obiadu.
Myślę, że z ćwikłą będzie stanowiła idealne połączenie.
1kg ugotowanych ciepłych ziemniaków
5 ugotowanych na twardo jajek
1 surowe jajko
100g wędzonego łososia
1 cebula
5 łyżek zsiadłego mleka
1 łyżka masła 82%
2 łyżki bułki tartej (z innego zboża niż pszenica)
do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Ziemniaki
dokładnie rozgniatamy. Cebulę drobno siekamy, dodajemy do ziemniaków.
Następnie wbijamy surowe jajko, dodajemy zsiadłe mleko, masło, bułkę
tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Wszystko dokładnie mieszamy.
Szykujemy
formę do babki. Dno wykładamy odrobiną masy ziemniaczanej, na niej
układamy łososia, przykrywamy kolejną cienką warstwą masy ziemniaczanej.
Układamy ugotowane i obrane jajka. Nakrywamy resztą masy ziemniaczanej.
Dbamy o to, aby masa dokładnie otuliła jajka.
Pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku przez około godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.