29 mar 2013

Babka gryczano-kukurydziana

Wielkanoc bez babki?
Niemożliwe.
Babka być musi.

A co powiecie na taką z mąki gryczanej i kukurydzianej?




szklanka mąki gryczanej
szklanka mąki kukurydzianej
szklanka letniego mleka
2 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju rzepakowego
łyżeczka proszku do pieczenia

lukier:
1 białko jajka
pół szklanki cukru pudru

Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy na sztywno.
Do żółtek dodajemy cukier i olej rzepakowy. Miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mleko, dalej ucierając aż składniki dokładnie się połączą. 
Dodajemy pianę z białek, mieszamy delikatnie łyżką.
Pieczemy w nagrzanym do 200st.C. piekarniku ok. 40-50 minut.
Studzimy.

Szykujemy lukier. Do białka dodajemy cukier puder. Dokładnie mieszamy łyżeczką.
Gotową polewą dekorujemy babkę.


3 komentarze:

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...