16 sty 2014

Dorsz na duszonej kapuście

Szybka w przyrządzeniu potrawa, bo i pomysł zaczerpnięty z książki dotyczącej szybkiego gotowania.
"Szybka kuchnia. Wykwintne smakołyki na każdy dzień".

Proste, a bardzo smaczne danie.
Do tego niskokaloryczne. 
By było bardziej treściwe możemy podać je z gotowanymi ziemniakami czy kaszą.



8 porcji

1 porcja: 170 kcal, białko:25g, węglowodany:3g, tłuszcz:5g

1kg filetów z dorsza
1.2l wywaru rybnego
500g białej kapusty
4 łyżki oleju rzepakowego
szklanka bulionu warzywnego
1 łyżeczka mielonego kminku
1 duży pomidor
sól, pieprz

Dorsza pokroić na kawałki. Przyprawić solą i pieprzem. Włożyć do ciepłego bulionu rybnego i ogrzewać na wolnym ogniu ok. 8 minut.

Kapustę posiekać. Dusić na rozgrzanym oleju rzepakowym ok. 5 minut. Następnie dodać bulion warzywny. Gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem, około 15 minut. Przyprawić solą, pieprzem i kminkiem.
Do kapusty dodać pokrojonego w ósemki pomidora. Jeszcze momencik razem poddusić.

Kapustę wyłożyć na talerze. Na wierzchu układać dorsza.

Uwaga: połowę bulionu warzywnego można zastąpić białym winem, aby było bardziej wykwintnie.
Uwaga 2: ja podałam potrawę udekorowaną kiełkami oraz podprażonymi ziarnami słonecznika i siemienia lnianego. 


Do przyszykowania dania użyłam oleju rzepakowego RAPSO


W Nowy Rok z Superfoods W Nowy Rok z SuperFoods

Ponieważ przepis dodaję do akcji "Tani i syty obiad dla dwóch osób" dodaję przelicznik kosztów przyrzadzenia potrawy dla dwóch osób:

250g filetów z dorsza ok. 7,00zł
0,3l rybnego wywaru ok. 1,00zł
125g białej kapusty ok. 0,20zł
1 łyżka oleju rzepakowego ok. 0,10zł
1/4 szklanki bulionu warzywnego ok. 0,20zł
1/4 dużego pomidora ok. 0,70zł
mielony kminek - wartość pomijalna
sól, pieprz - wartość pomijalna

sumujac: 9,20zł

Za resztę pozostałej kwoty można dokupić ulubiona kaszę czy ryż i podać wraz z podana potrawa.

Tani i syty obiad dla dwóch osób!

2 komentarze:

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...