Szybka w przyrządzeniu potrawa, bo i pomysł zaczerpnięty z książki dotyczącej szybkiego gotowania.
"Szybka kuchnia. Wykwintne smakołyki na każdy dzień".
Proste, a bardzo smaczne danie.
Do tego niskokaloryczne.
By było bardziej treściwe możemy podać je z gotowanymi ziemniakami czy kaszą.
8 porcji
1 porcja: 170 kcal, białko:25g, węglowodany:3g, tłuszcz:5g
1kg filetów z dorsza
1.2l wywaru rybnego
500g białej kapusty
4 łyżki oleju rzepakowego
szklanka bulionu warzywnego
1 łyżeczka mielonego kminku
1 duży pomidor
sól, pieprz
Dorsza pokroić na kawałki. Przyprawić solą i pieprzem. Włożyć do ciepłego bulionu rybnego i ogrzewać na wolnym ogniu ok. 8 minut.
Kapustę posiekać. Dusić na rozgrzanym oleju rzepakowym ok. 5 minut. Następnie dodać bulion warzywny. Gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem, około 15 minut. Przyprawić solą, pieprzem i kminkiem.
Do kapusty dodać pokrojonego w ósemki pomidora. Jeszcze momencik razem poddusić.
Kapustę wyłożyć na talerze. Na wierzchu układać dorsza.
Uwaga: połowę bulionu warzywnego można zastąpić białym winem, aby było bardziej wykwintnie.
Uwaga 2: ja podałam potrawę udekorowaną kiełkami oraz podprażonymi ziarnami słonecznika i siemienia lnianego.
Do przyszykowania dania użyłam oleju rzepakowego RAPSO
Ponieważ przepis dodaję do akcji "Tani i syty obiad dla dwóch osób" dodaję przelicznik kosztów przyrzadzenia potrawy dla dwóch osób:
250g filetów z dorsza ok. 7,00zł
0,3l rybnego wywaru ok. 1,00zł
125g białej kapusty ok. 0,20zł
1 łyżka oleju rzepakowego ok. 0,10zł
1/4 szklanki bulionu warzywnego ok. 0,20zł
1/4 dużego pomidora ok. 0,70zł
mielony kminek - wartość pomijalna
sól, pieprz - wartość pomijalna
sumujac: 9,20zł
Za resztę pozostałej kwoty można dokupić ulubiona kaszę czy ryż i podać wraz z podana potrawa.
I leciutkie danie, na kolacje w sam raz :)
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuń