Sałata zaczęła więdnąć, więc na sałatki nie była już apetyczna.
Postanowiłam jakoś ją wykorzystać, ponieważ nie lubię marnować jedzenia.
Wyszła pyszna zupa. Gęsta, kremowa. Palce lizać.
100g sałaty roszpunki
3-4 ziemniaki
por, zielona część
1/2 cebuli
3 szklanki bulionu warzywnego lub wody
50g sera blue (z niebieską pleśnią)
50g sera goudy
sól, pieprz
Cebulę, ziemniaki i por myjemy, obieramy, kroimy. Przekładamy do garnka wraz z sałatą. Zalewamy 3 szklankami bulionu. Gotujemy, aż ziemniaki zmiękną.
Dodajemy obydwa sery. Podgrzewamy zupę, aż się rozpuszcza. Następnie wszystko blendujemy na krem.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę możemy podawać z grzankami lub kiełkami.
Mniami, uwielbiam zupy kremy a z sałaty jeszcze nie jadłam. :)
OdpowiedzUsuń