Miało powstać wcześniej, ale ostatnio miałam trochę zawirowań w domu, tak że wypadło mi to z głowy.
Polecam domową produkcję. Nie jest to zbytnio trudne czy pracochłonne. Do tego koszt takiego mleka jest znacznie niższy niż mleka kupnego.
1 szklanka ugotowanego gorącego ryżu
4 szklanki gorącej wody
opcjonalnie: cukier waniliowy
Ryż razem z wodą blendujemy na gładko. Przelewamy do garnka i gotujemy razem około 30 minut. Po tym czasie przecedzamy mleko przez sito o drobnych oczkach lub przez gazę.
Gotowe mleko możemy osłodzić cukrem waniliowym.
Uwaga: pozostałe resztki ryżu możemy wykorzystać np. do kleiku z owocami.
Mała uwaga: dzieciom do lat kilku lepiej tego mleka nie podawać, ponieważ podobno ryż kumuluje w sobie arszenik. I tak jak dorosły zje ryż czy wypije mleko ryżowe co jakiś czas - będzie to raczej bezpieczna dawka, tak dzieci do kilku lat mleko pija kilka razy dziennie, więc tych metali w swoim organizmie gromadziłyby znacznie więcej.
Bardzo fajny sposób na domowe mleko :)
OdpowiedzUsuń