22 mar 2015

Mleko ryżowe

Miało powstać wcześniej, ale ostatnio miałam trochę zawirowań w domu, tak że wypadło mi to z głowy.

Polecam domową produkcję. Nie jest to zbytnio trudne czy pracochłonne. Do tego koszt takiego mleka jest znacznie niższy niż mleka kupnego.


1 szklanka ugotowanego gorącego ryżu
4 szklanki gorącej wody
opcjonalnie: cukier waniliowy

Ryż razem z wodą blendujemy na gładko. Przelewamy do garnka i gotujemy razem około 30 minut. Po tym czasie przecedzamy mleko przez sito o drobnych oczkach lub przez gazę. 
Gotowe mleko możemy osłodzić cukrem waniliowym.

Uwaga: pozostałe resztki ryżu możemy wykorzystać np. do kleiku z owocami.


Mała uwaga: dzieciom do lat kilku lepiej tego mleka nie podawać, ponieważ podobno ryż kumuluje w sobie arszenik. I tak jak dorosły zje ryż czy wypije mleko ryżowe co jakiś czas - będzie to raczej bezpieczna dawka, tak dzieci do kilku lat mleko pija kilka razy dziennie, więc tych metali w swoim organizmie gromadziłyby znacznie więcej.

1 komentarz:

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...