14 mar 2015

Sałatka ryżowa z ananasem i szynką drobiową

Taką sałatkę często robiłam mieszkając jeszcze z rodzicami.
Przez ostatnie lata jakoś o niej jednak zapomniałam. Do czasu gdy na jednym z blogów znajoma nie wstawiła podobnej (chociaż innej) sałatki. Przypomniałam sobie o niej... Kiedy w końcu zaopatrzyłam się we wszystkie składniki od razu wzięłam się za szykowanie...




200g ryżu 
1 puszka ananasów
200g szynki drobiowej
1 puszka kukurydzy
4 łyżki majonezu (można dodać więcej według upodobań)
sól 
pieprz mielony

Ryż zalewamy 2 szklankami wody, gotujemy do miękkości. Studzimy. Przekładamy do miski. Szynkę i odsączonego z syropu ananasa kroimy w kostkę. Dodajemy wraz z kukurydzą i majonezem do ryżu. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Podajemy po uprzednim schłodzeniu. Najlepiej sałatkę chłodzić przez całą noc.

Uwaga: czytamy etykiety! Wędliny "lubią" zawierać dodatki pszenne.
Uwaga2: zamiast wędliny możemy użyć mięsa kurczaka czy indyka.


Wielkanocne Smaki - edycja V

2 komentarze:

  1. a próbowałaś z kurczakiem ? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, w sumie miałam wspomnieć w uwagach, że można użyć mięsa zamiast wędlin, ale mi się zapomniało :P

      Usuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...