28 maj 2015

Bułki orkiszowe

Jak już nieraz pisałam, orkisz to rodzaj pszenicy, który mogę spożywać KLIK.
Ponieważ nie jestem zbyt biegła jeśli chodzi o wypieki drożdżowe inne niż pszenne - zazwyczaj zaliczam porażki (chociaż nie zawsze) - postanowiłam upiec proste drożdżowe bułeczki.
Posiłkowałam się tym przepisem KLIK.
Niewiele się różnią od zwykłych bułek, prócz ciemniejszego koloru. Mąż wykłócał się ze mną, gdy podałam je razem ze zwykłymi kupnymi bułkami dla reszty rodzinki, że na pewno są ze sklepu ;) to w sumie dobrze, ponieważ wtedy rodzinka chętniej je takie domowe "inne" wypieki.



ok. 5-6 bułek

1.5 szklanki mąki orkiszowej + trochę do podsypania
1 opakowanie suchych drożdży (lub zamiennie 15g świeżych)
2 żółtka jajka
1 łyżka cukru
40g rozpuszczonego smalcu lub masła
1/2 szklanki mleka
szczypta soli

Mleko podgrzewamy aby było ciepłe, przelewamy do miski. Dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut.

Do zaczynu dodajemy resztę mąki, żółtka, sól. Wyrabiamy ciasto ok. 5 minut. W razie potrzeby, gdyby ciasto było zbyt rzadkie lub mocno się kleiło, podsypujemy dodatkową mąką. Na końcu dodajemy ostudzony, rozpuszczony smalec. Wyrabiamy jeszcze ok. 2 minuty, aż ciasto będzie sprężyste i gładkie.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.

Ciasto dzielimy na 5-6 kawałków. Z każdego kawałka formujemy bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut.

Gdy bułeczki podrosną, nacinamy je. Następnie pieczemy w nagrzanym do 160st.C piekarniku ok. 25 minut.

Uwaga: bułeczki przed upieczeniem możemy posmarować białkiem jajka lub wodą a następnie obsypać ulubionymi ziarnami, np. sezamem, siemieniem lnianym czy makiem.




5 komentarzy:

  1. Czy moge zamiast masla dodac olej? Jesli tak,to jaki i ile? I jeszcze jedno pytanko:-). Mam make orkiszowa typ 2000. Moze byc? Z gory dziekuje za odpowiedz:-). Ale przepis i tak juz wydrukowalam,bo bardzo mi sie spodobal. Pozdrawiam:-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można dodać olej zamiast masła. Co do maki, lepiej użyć "mniejszego typu", lub zmieszać 2 typy maki orkiszowej.

      Usuń
  2. Ale pysznie wyglądają :D Pulchniutkie i mięciutkie :) Użyłaś mąki orkiszowej pełnoziarnistej czy białej?

    OdpowiedzUsuń
  3. czy można zamienić mleko wodą?

    OdpowiedzUsuń
  4. haha, blog bezszenicy a w roli głównej odmiana pszenicy. : p

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...