Uwielbiam chałki. Do tego zimne mleko. Więcej nie trzeba.
4 szklanki mąki orkiszowej
4 żółtka
szklanka ciepłej wody
25g świeżych drożdży
2 łyżki oleju
4-5 łyżek cukru
łyżka cukru waniliowego
łyżeczka soli
białko do posmarowania
dodatki: mak, sezam, siemię lniane,
słonecznik czy cukier
Wlewamy wodę do miski, dodajemy drożdże, cukier, łyżkę mąki.
Mieszamy. Odstawiamy na 15 minut.
Dodajemy żółtka (muszą być w temperaturze
pokojowej), olej, cukier wanilinowy. Roztrzepujemy widelcem.
Dodajemy mąkę i sól. Mieszamy łyżką, a
następnie wyrabiamy.
Odstawiamy na około 60 minut.
Po tym czasie chwilę wyrabiamy.
Dzielimy ciasto na 2-4 części, a następnie
każdą część na 3 kawałki.
Z kawałków formujemy paski, które następnie
składamy podobnie jak warkocz.
Gotowe chałki przekładamy na wysmarowaną
tłuszczem blachę, smarujemy białkiem i posypujemy ulubionymi dodatkami.
Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180st.C.
Piekarnik musi być wcześniej nagrzany.
Uwaga: Gdyby ciasto po wyrośnięciu trochę się kleiło, należy lekko obsypać je mąką.
Uwaga: Gdyby ciasto po wyrośnięciu trochę się kleiło, należy lekko obsypać je mąką.
A jaki uzyc typ mąki?
OdpowiedzUsuń