Trochę nietypowa wersja sałatki z sosem z sałaty.
1/2 pęczka rzodkiewki
70-100g zielonego ogórka
1/2 awokado
75g makaronu świderki (użyłam owsianego)
sos:
30g sałaty rukoli
10g ziaren dyni
15g oleju z lnianki
10g soku z limonki lub cytryny
sól (polecam himalajską)
pieprz
dodatkowo:
kilka liści sałaty karbowanej
rzeżucha lub natka pietruszki
pestki z dyni
Liście sałaty rwiemy na kawałki, rozkładamy na dużym talerzu.
Ogórka kroimy w półksiężyce, rzodkiewki w ćwiartki, awokado w kostkę.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy.
Wszystkie warzywa wraz z makaronem rozkładamy na przemian na sałacie.
Składniki na sos blendujemy. Polewamy nim sałatkę.
Na końcu dekorujemy sałatkę rzeżuchą i pestkami dyni.
Uwaga: jeśli nie przepadamy za zbyt intensywnym smakiem oleju, polecam użyć takiego o neutralnym smaku, np. oleju rzepakowego.
O świetny pomysł na sosik, bo ja akurat nie wiem co zrobić z rukolą ;) Napewno wykorzystam przepis :D
OdpowiedzUsuń