Pyszny, wilgotny sernik.
Bez spodu, tak lubię najbardziej.
I tak jak lubię, prosty, szybki w przyszykowaniu :)
Gotową masę wylewamy na blaszkę (użyłam takiej 35cm na 30cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Sernik pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 45 minut.
Studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.
Uwaga: jeśli chcemy aby sernik był wyższy, można użyć mniejszej blachy. Jednak wtedy czas pieczenia wydłuży się o kilka minut.
Uwaga2: użyłam masła z kawałkami orzechów. Polecam. Przyjemnie chrupie :)
Bez spodu, tak lubię najbardziej.
I tak jak lubię, prosty, szybki w przyszykowaniu :)
1kg twarogu do serników
ok. 1 szklanki cukru (ksylitolu)
7 jajek
100g oleju rzepakowego
400-500g masła orzechowego
dodatkowo: cukier puder
Ser, cukier, żółtka jaj i olej miksujemy na gładką masę. W trakcie miksowania stopniowo dodajemy masło orzechowe.
Białka jaj ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy serowej. Delikatnie, jednocześnie dość dokładnie, mieszamy wszystko przy pomocy łyżki.Gotową masę wylewamy na blaszkę (użyłam takiej 35cm na 30cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Sernik pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 45 minut.
Studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.
Uwaga: jeśli chcemy aby sernik był wyższy, można użyć mniejszej blachy. Jednak wtedy czas pieczenia wydłuży się o kilka minut.
Uwaga2: użyłam masła z kawałkami orzechów. Polecam. Przyjemnie chrupie :)
Serniki bez spodu są najlepsze :) A z masłem orzechowym-bajka:)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMmm, smakowitości :)
OdpowiedzUsuńAj sernik z masłem orzechowym musi być pycha! :D
OdpowiedzUsuń