27 cze 2015

Babeczki gryczane z truskawkami

 Babeczki lubię za to, że są łatwe i szybkie w przyszykowaniu. Do tego zawsze smaczne :)



ciasto:
1.5 szklanki mąki gryczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1/2 szklanki cukru lub ksylitolu
10g cukru waniliowego
1 jajko
1 szklanka maślanki
2 łyżki oleju rzepakowego lub rozpuszczonego masła

dodatkowo:
200g truskawek
cukier puder

Jajko ucieramy z cukrem. Dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy.
Ciastem napełniamy foremki do babeczek (jeśli są to foremki silikonowe, nie musimy ich natłuszczać - inne natłuszczamy i lekko wysypujemy mąką; możemy też takie formy wyłożyć papilotkami). Foremki napełniamy ciastem do ok. 2/3 ich wysokości. Na cieście układamy truskawki. Jeśli są małe - w całości. Jeśli większe - możemy je pokroić.
Tak przyszykowane babeczki pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 25-30 minut.
Po upieczeniu i ostudzeniu babeczki posypujemy cukrem pudrem.




2 komentarze:

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...