24 lis 2015

Żytni tort "ogródek"

Tort-ogródek postał kilka dni temu na ósme urodziny moich dzieciaków. Lena dostała swoją wersję w kwiatami, Igor - z żelkowymi robakami. Obydwoje byli bardzo zadowoleni.

Odnośnie kwiatków. Wiem, że są pszenne. Jednak tort nie był dla mnie, Lena nie musi unikać pszenicy. To tylko ozdoba, można użyć innych dekoracji bezpszennych.




 
ciasto:
1 szklanka mąki żytniej, typ 720
3 czubate łyżki kakao
szczypta proszku do pieczenia (bez pszenicy/glutenu)
6 jajek
2/3 szklanki cukru lub ksylitolu

masa:
400ml śmietany kremówki 36%
1 galaretka agrestowa  (bez pszenicy/glutenu)

opcjonalnie:
mak

dodatkowo:
wybrane ozdoby, np. żelowe węże i robaki lub ciasteczka w kształcie płotka

Galaretkę rozrabiamy w 400ml wrzącej wody. Zostawiamy do ostygnięcia.

Białka jajek ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier, razem dalej ubijamy. Kolejno dodajemy po jednym jajku. Na końcu wsypujemy (przesiane przez sito) kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką. Gotowe ciasto wlewamy do tortownicy (średnica ok. 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 25 minut do tzw. suchego patyczka.
Gdy ciasto się upiecze, wyciągamy je i zrzucamy na blat z wysokości ok. 50cm. Zapobiegnie to opadaniu ciasta.
Zostawiamy do ostygnięcia. 

Kremówkę ubijamy na sztywno. Gdy galaretka lekko stężeje, dodajemy ją do śmietany i razem miksujemy.

Z ciasta ścinamy wierzch. Wylewamy na nie masę śmietanową. Górę posypujemy rozkruszoną resztą ciasta. W razie potrzeby, gdyby "ziemi" było zbyt mało, prześwity możemy obsypać makiem. Na końcu dekorujemy ciasto wybranymi ozdobami.



1 komentarz:

  1. Bardzo ładnie udekorowany tort. Szukam ciekawych inspiracji bo święta Bożegonarodzenia coraz bliżej.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...