Pomimo swojej prostoty, te mielone zaskakują swoim smakiem.
W moim domu zrobiły furorę. Usłyszałam od dzieciaków, że oceniają te kotlety na 1000 punktów (przy czym maksymalna ilość punktów, którą mogłam otrzymać to było 10) :)
To tylko mięso i cebula, a zajadali się nawet ci bardziej wybredni ;)
W moim domu zrobiły furorę. Usłyszałam od dzieciaków, że oceniają te kotlety na 1000 punktów (przy czym maksymalna ilość punktów, którą mogłam otrzymać to było 10) :)
To tylko mięso i cebula, a zajadali się nawet ci bardziej wybredni ;)
0.5kg mięsa mielonego wieprzowego (polecam samemu mielić mięso w domu)
sól, pieprz
4 łyżki mąki niepszennej (użyłam jęczmiennej)
2 cebule
masło klarowane (do smażenia)
Mięso doprawić solą i pieprzem. Uformować okrągłe kulki a następnie spłaszczyć je na grubość ok. 1-1,5cm. Obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym maśle. Kotlety smażymy z każdej strony po kilka minut, aż się zarumienią.
Cebulę siekamy w piórka. Kotlety ściągamy z patelni, odkładamy na talerz.
Na patelnię dodajemy jeszcze odrobinę masła. Wrzucamy cebulę i smażymy tak długo aż się zeszkli.
Kotlety ponownie układamy na patelni i smażymy razem z cebulą ok. 5-7minut.
Gotowe kotlety mielone serwujemy razem z cebulą. Najlepiej podać je tradycyjnie z ziemniakami, surówką czy kiszonymi ogórkami..
Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie, ale ile one muszą mieć kalorii (niestety)!
OdpowiedzUsuń