17 lip 2018

Śmietanowiec z galaretką i jeżynami (bezglutenowe, mąka kukurydziana)

Ciasto przyszykowałam na powitanie Córki, która wróciła z kolonii.
Poszło w mgnieniu oka.




blaszka 25x16cm

ciasto:
2/3 szklanki mąki kukurydzianej
3 łyżki cukru
2 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez pszenicy)
50g zimnego masła

masa śmietanowa:
400g śmietany 18%
2 białka
1/3 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
10 g cukru waniliowego

dodatkowo:
1.5 szklanki jeżyn (można użyć innych owoców)
1 opakowanie galaretki (użyłam smaku agrestowego)

opcjonalnie:
świeża mięta - do dekoracji

Składniki na ciasto szybko zagniatamy, odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wykładamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Białka jajek ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i cukier waniliowy dalej ubijając. Dodajemy śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy wszystko na najniższych obrotach lub mieszamy delikatnie łyżką aż składniki się połączą. Gotową masę wylewamy na ciasto.

Całość pieczemy w nagrzanym do 180st. C piekarniku ok. 30 minut. Po tym  czasie ciasto zostawiamy w wyłączonym piekarniku do ostudzenia, przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Wkładamy do lodówki by lekko stężała.

Na wystudzone ciasto wykładamy jeżyny. Zalewamy całość galaretką. Wstawiamy do lodówki, aż galaretka całkowicie stężeje.

Na koniec ciasto możemy udekorować listkami mięty. Oprócz walorów estetycznych, mięta nadaje także odświeżający smak.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...