Coś szybkiego, nieskomplikowanego a smacznego.
Naprawdę smacznego.
Do ciasta można użyć innych owoców sezonowych. Można wtedy pominąć dodatek cynamonu.
niezbyt duża blaszka:
3 jajka "L"
3/4 szklanki cukru
3 łyżki majonezu
3/4 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
1/4 szklanki gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
300-400g śliwek
1 łyżeczka cynamonu
Śliwki kroimy na pół, wyciągamy pestki, zasypujemy cynamonem.
Do miski wbijamy białka. Ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier dalej ubijając. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka oraz majonez dalej ubijając.
Na końcu wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko delikatnie łyżką do połączenia składników.
Gładkie ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy śliwki skórką do dołu.
Pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 50 minut do tzw. suchego patyczka.
Po ostudzeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Wygląda mega. mam mąkę żytnią pelnoziarnistą 2000, to o taką chodzi ?
OdpowiedzUsuń