14 sie 2018

Kakaowe ciasto cukiniowe z gruszką (bezglutenowe, mąka kukurydziana i mąka z siemienia lnianego)

Na początku miało to być zwykłe ciasto cukiniowe.
Postanowiła jednak trochę poeksperymentować.
Wyszło nawet lepiej niż myślałam :)



170g oleju rzepakowego
5 jajek
100g miodu
250g cukru/ksylitolu
220g mąki kukurydzianej
80g mąki z siemienia lnianego
80g gorzkiego kakao
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia bez pszenicy
500g startej cukinii
3-4 duże gruszki
4 spore łyżki cukru pudru
odrobina wrzątku

Olej, jajka, miód i cukier miksujemy, aż się wszystko spieni. Dodajemy obydwie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko na wolnych obrotach miksera. Na końcu dodajemy cukinię. Mieszamy.
Gotowe ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Gruszki obieramy, kroimy w cząstki. Układamy na cieście.

Wszystko pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu ciasto polewamy lukrem zrobionym z cukru pudru roztartego z odrobiną wrzątku (lukier powinien mieć konsystencję troszkę rzadszej śmietany).



2 komentarze:

  1. czy mąkę z siemienia można zastąpić inną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć w całości mąki kukurydziane, tylko wtedy ciasto będzie bardziej się kruszylo

      Usuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...