30 mar 2013

Sernik łaciaty

Hej.
To ja.
Anonimowa sernikoholiczka.
Kocham serniki.
Pod każdą postacią.
Najlepiej jeszcze jak mają mało ciasta,
a dużo masy serowej.
Tak jak ten, który Wam tutaj przedstawiam.





16 kawałków

1 kawałek: 161kcal, białko:13g, węglowodany:18g, tłuszcz: 4g

twaróg do serników, 1kg
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek oleju rzepakowego
cukier, 200g
2 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej

Twaróg przekładamy do miski. Dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną, olej rzepakowy i cukier. Dokładnie mieszamy.
Dzielimy masę na dwie połowy.
Do jednej połowy dodajemy kakao, do drugiej mąkę kukurydzianą.
Każdą z części dokładnie mieszamy.
Szykujemy formę, najlepiej o kwadratowym kształcie. 
Wlewamy do niej na przemian jasne i ciemne ciasto, tak aby powstały "ese-floresy".
Sernik pieczemy w nagrzanym do 200st.C piekarniku ok. 50 minut.


5 komentarzy:

  1. Słońce, cały dzionek w kuchni ale jakie pyyyyyszności:):*

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszotka! u mnie seromakowiec króluje :)
    WESOŁYCH ŚWIĄT !!!:*

    OdpowiedzUsuń
  3. ktoś robil? jak duża forma? 20x20cm?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...