Niby proste w wykonaniu.
Niby nie ma żadnych powalających składników.
Niby takie nic.
A....
...smak niebiański.
6 porcji
1 porcja: 145kcal, białko:5g, węglowodany:21g, tłuszcz:6g
3 jogurty naturalne po 150g każdy
łyżka cukru bądź inne słodziwo
1 opakowanie galaretki w wybranym smaku
3 łyżeczki gorzkiego kakao
2 łyżki żelatyny
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50g)
łyżeczka masła extra
Galaretkę rozpuszczamy w 200ml gorącej wody. Studzimy. Dodajemy 1 opakowanie jogurtu. Dokładnie mieszamy.
Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody.Studzimy, ale nie pozwalamy aby żelatyna stężała.
2 pozostałe jogurty przekładamy do osobnych misek.
Do pierwszego jogurtu dodajemy cukier i połowę rozrobionej żelatyny. Mieszamy, aby składniki dokładnie się połączyły.
Do drugiego jogurtu dodajemy kakao oraz resztę żelatyny. Również dokładnie mieszamy.
Szykujemy
naczynie na torcik. Najpierw przelewamy jasną warstwę, którą schładzamy
w zamrażalniku. Gdy będzie dość stężała, wlewamy kakaową warstwę, którą
także odstawiamy do zamrażalnika aby stężała. Na końcu wylewamy masę z
galaretką i wszystko razem chłodzimy, aby dokładnie stężało.
Czekoladę
łamiemy na kawałki, przekładamy do miski. Dodajemy masło i topimy
wszystko w kąpieli wodnej. Mieszamy od czasu do czasu by czekolada
dokładnie połączyła się z masłem. Gdy się stopi, wylewamy na schłodzony
deser. Gorąca czekolada lekko rozpuści wierzchnią warstwę. Możemy wtedy
przejechać lekko łyżką po wierzchu tworząc fantazyjne wzory.
Gdy już skończymy z polewą, wstawiamy wszystko do lodówki aby się schłodziło i polewa zgęstniała.
wyglada apetycznie:) a jak moja córka dojrzała rózowy kolorek to już obowiazkowo muszę jej takie cudeńko zrobić:)
OdpowiedzUsuńmoja młodsza córka też kocha róż :)
OdpowiedzUsuń