Czy wiecie, że dzisiaj jest dzień marchewki?
Tak, tak - nawet warzywa mają swoje dni.
Ja marchewkę uwielbiam.
Głównie jem ją na surowo,
ale od czasu do czasu szykuję taką duszoną.
Nie jest to ani skomplikowany przepis,
ani nie zawiera miliona składników.
Taki prosty, a pyszny, dodatek do obiadu.
Polecam.
2 porcje
5 dużych marchewek
łyżka masła lub oleju roślinnego
2 łyżki siemienia lnianego
sól
Marchewkę kroimy w plastry. Jeśli jest gruba, wtedy plastry kroimy w półksiężyce bądź ćwiartki.
Marchew gotujemy na parze, bądź w wodzie do miękkości.
W rondelku topimy masło, wsypujemy siemię lniane. Chwilę prażymy, a następnie dodajemy marchew. Doprawiamy solą. Mieszamy.
Przesmażamy przez chwilę na maśle.
Duszoną marchew idealnie nadaje się jako dodatek do ziemniaków i wszelkich mięs.
luuubię marchewkę :)
OdpowiedzUsuń