Pieczarki "chodziły" mi po głowie od kilku dni.
No i "wychodziły".
Zrobiłam przepyszny sos pieczarkowy z czosnkiem,
dużą ilością czosnku.
Mniam.
200g pieczarek
1 łyżka oleju rzepakowego
małe opakowanie śmietany 12%
5-6 ząbków czosnku
sól
pieprz
W garnku rozgrzewamy olej.
Pieczarki kroimy w ćwiartki, wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Lekko solimy.
Przesmażamy, aż grzyby zaczną puszczać sok i się rumienić.
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do śmietany. Solimy, dokładnie mieszamy.
Gdy grzyby będą już zarumienione, kilka przekładamy do śmietany. Następnie wszystko przelewamy do garnka, ciągle mieszając. Doprawiamy pieprzem.
Dokładnie mieszamy i przykrywamy garnek pokrywką.
Dusimy na małym ogniu, aż śmietana zacznie bulgotać.
PS. Sos możemy wzbogacić odrobiną tartego żółtego sera.
PS. Sos możemy wzbogacić odrobiną tartego żółtego sera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.