3 kwi 2013

Torcik a'la pasie mleczko

Niby proste w wykonaniu.
Niby nie ma żadnych powalających składników.
Niby takie nic.

A....
...smak niebiański.



6 porcji


1 porcja: 145kcal, białko:5g, węglowodany:21g, tłuszcz:6g


3 jogurty naturalne po 150g każdy

łyżka cukru bądź inne słodziwo

1 opakowanie galaretki w wybranym smaku

3 łyżeczki gorzkiego kakao

2 łyżki żelatyny

1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50g)

łyżeczka masła extra


Galaretkę rozpuszczamy w 200ml gorącej wody. Studzimy. Dodajemy 1 opakowanie jogurtu. Dokładnie mieszamy.

Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody.Studzimy, ale nie pozwalamy aby żelatyna stężała.

2 pozostałe jogurty przekładamy do osobnych misek.

Do pierwszego jogurtu dodajemy cukier i połowę rozrobionej żelatyny. Mieszamy, aby składniki dokładnie się połączyły.

Do drugiego jogurtu dodajemy kakao oraz resztę żelatyny. Również dokładnie mieszamy.

Szykujemy naczynie na torcik. Najpierw przelewamy jasną warstwę, którą schładzamy w zamrażalniku. Gdy będzie dość stężała, wlewamy kakaową warstwę, którą także odstawiamy do zamrażalnika aby stężała. Na końcu wylewamy masę z galaretką i wszystko razem chłodzimy, aby dokładnie stężało.

Czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do miski. Dodajemy masło i topimy wszystko w kąpieli wodnej. Mieszamy od czasu do czasu by czekolada dokładnie połączyła się z masłem. Gdy się stopi, wylewamy na schłodzony deser. Gorąca czekolada lekko rozpuści wierzchnią warstwę. Możemy wtedy przejechać lekko łyżką po wierzchu tworząc fantazyjne wzory.

Gdy już skończymy z polewą, wstawiamy wszystko do lodówki aby się schłodziło i polewa zgęstniała.





2 komentarze:

  1. wyglada apetycznie:) a jak moja córka dojrzała rózowy kolorek to już obowiazkowo muszę jej takie cudeńko zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. moja młodsza córka też kocha róż :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...