20 kwi 2013

Cukiniowa tarta z fetą (żytnia)

Nie lubię się chwalić, ale muszę napisać, że tarta wyszła mi zajeb....a.
Już w czasie pieczenia widziałam, że będzie pyszna. 
Po domu roznosił się piękny zapach, ślinianki zaczęły pracować i nie 
mogłam się doczekać, aż się upiecze.

Spód tarty jest na tyle twardy, że spokojnie można rozkroić ją jak pizzę i jeść rękoma.
Bardzo chrupiący.
Do tego zarumieniony wierzch i kremowy środek.

Pycha,
pycha,
pycha.




6 porcji

150g mąki żytniej
80g zimnego masła
4 łyżki zimnej wody
szczypta soli

100g sera feta
300g ugotowany ziemniaków
2 łyżki masła
jajko
1-2 cebule
cukinia
sól, pieprz

Z mąki, zimnego masła, 4 łyżek wody i szczypty soli zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.

Cukinię kroimy w plasterki. 
Cebulę kroimy w piórka.
Na patelni rozgrzewamy masło, przesmażamy na nim cebulę i połowę cukinii. Resztę odkładamy.
Gdy warzywa będą przesmażone, razem z ziemniakami i fetą miksujemy je na gładką masę.
Doprawiamy solą i pieprzem, wbijamy jajko. Mieszamy dokładnie.

Gdy ciasto się schłodzi, podpiekamy je w nagrzanym do 200st.C piekarniku, około 10 minut. 
Po tym czasie spód wyciągamy, wylewamy na niego masę ziemniaczano-serową. 
Dekorujemy pozostałymi plasterkami cukinii.
Pieczemy jeszcze około 20 minut.


Akcja Kolacja Przywołujemy wiosnę!!!

1 komentarz:

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...