Pierwsza zupa zrobiona przez moją starszą córkę. Ja jedynie nadzorowała i podpowiadałam, jeśli była taka potrzeba.
Przepis wzięty z "Kuchni Polskiej".
2 porcje
1 porcja: 172kcal, białko:3g, węglowodany:16g, tłuszcz:10g
0.5kg marchwi
1 cebula
2 łyżki masła klarowanego lub oleju rzepakowego
0.5l bulionu warzywnego
sól, pieprz
zioła prowansalskie
Cebulę kroimy w piórka, przesmażamy na patelni na maśle klarowanym.
Marchew kroimy - nie musi być drobno. Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.
Dodajemy cebulę, przestudzamy, a następnie miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Aby była bardziej treściwa, polecam dodać ugotowany ryż.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.