13 kwi 2013

Krem z marchewki

Pierwsza zupa zrobiona przez moją starszą córkę. Ja jedynie nadzorowała i podpowiadałam, jeśli była taka potrzeba.
Przepis wzięty z "Kuchni Polskiej".





2 porcje


1 porcja: 172kcal, białko:3g, węglowodany:16g, tłuszcz:10g


0.5kg marchwi

1 cebula

2 łyżki masła klarowanego lub oleju rzepakowego

0.5l bulionu warzywnego

sól, pieprz

zioła prowansalskie


Cebulę kroimy w piórka, przesmażamy na patelni na maśle klarowanym.

Marchew kroimy - nie musi być drobno. Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.

Dodajemy cebulę, przestudzamy, a następnie miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Aby była bardziej treściwa, polecam dodać ugotowany ryż.
Marchew w roli głównej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...