14 kwi 2013

Zasmażane buraczki na 2 sposoby

Przyznam się, że sama tych buraczków nie próbowałam
Nie lubię buraków.
Chociaż chodzi mi po głowie ciasto z tym warzywem...

No, ale nie o tym teraz mowa.
Przedstawiam Wam zasmażane buraczki na dwa sposoby.
Był to dzisiejszy dodatek do obiadu dla mojej rodzinki.
Buraczki zostały zjedzone, więc chyba złe nie były ;)


Buraczki numer 1

4 duże buraki
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżka mąki kukurydzianej
10 łyżek wody
sól, pieprz

Buraki gotujemy do miękkości. Obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Do garnka wlewamy 5 łyżek wody. Przekładamy buraczki, gotujemy na delikatnym ogniu.
Śmietanę, mąkę i resztę wody dokładnie ze sobą mieszamy, tak aby nie było grudek. Przelewamy do buraków. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Zagotowujemy.

Buraczki numer 2

4 duże buraki
3 łyżki masła
2 łyżki mąki kukurydzianej
3 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka octu balsamicznego
pieprz, sól
łyżeczka cukru

Buraki gotujemy do miękkości. Obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Topimy masło w garnku. Przekładamy buraczki. Zasypujemy mąką. Szybko mieszamy i przesmażamy. Dodajemy ocet jabłkowy i balsamiczny. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. I jeszcze chwilę smażymy wszystko razem.

1 komentarz:

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...