16 kwi 2013

Gołąbki z soczewicą i kaszą gryczaną

Gdy robiłam te gołąbki rodzinka podśmiewywała się,
że nie ma mięsa,
że wydziwiam.
W momencie gdy spróbowali,
musiałam serwować dokładki ;)
Tak to jest, jak się czegoś nie spróbuje, a już ocenia...


główka kapusty
szklanka zielonej soczewicy
200g kaszy gryczanej
500g pieczarek
sól, pieprz
500ml wody
5 łyżek przecieru pomidorowego
bazylia suszona

Soczewicę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Kaszę również gotujemy. Wszystko studzimy i przekładamy do miski. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w małe kawałki. Dodajemy do kaszy i soczewicy. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

Z kapusty wykrawamy głąb. Moczymy we wrzątku, aż zmiękną liście. Miękkie liście oddzielamy od kapusty, odkrawamy zgrubiałe nerwy i smarujemy farszem. Następnie zawijamy w taki sposób: najpierw boki zginamy do środka, a następnie zwijamy gołąbka zaczynając od góry liścia.

Gotowe gołąbki układamy w wysmarowanym tłuszczem rondlu. Zalewamy sosem, który szykujemy z wymieszanej wody z przecierem, bazylią, solą i pieprzem. Dusimy do miękkości.



1 komentarz:

  1. Właśnie gołąbki duszą się do miękkości. Jutro napiszę jak smakowały gościom. Teraz idę robić ciasto jabłkowo kukurydziane. Dziękuję za przepisy

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...