Nigdy nie jadłam na surowo pora.
Dzisiaj jednak się odważyłam.
I powiem Wam, że to świetny dodatek do obiadu.
Najlepsze, że dzieciakom zrobiłam mizerię, bo myślałam, że czegoś takiego nie ruszą.
Skończyło się na tym, że swoją mizerię zjadły, a potem wyjadały mi surówkę z talerza.
Nie lubię jak ktoś mi coś rusza podczas jedzenia.
Jednak to były warzywa, a że wiadomo, że dzieciaki są wybredne w ich jedzeniu,
to nawet Im nie przeszkadzałam, tylko pozwoliłam robić swoje.
Tak aby się nie zrażały do jedzenia warzyw.
Następny razem zrobię już większą porcję dla całej rodzinki.
2 porcje
300g pora (bez "liści")
300g jabłka
czubata łyżka jogurtu naturalnego
łyżka majonezu
sól
opcjonalnie: cukier, gdyby jabłka były zbyt kwaśne
Por kroimy w krążki. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy razem, dodajemy jogurt, majonez i doprawiamy solą.
Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinkę dla połączenia smaków.
Por jest rewelacyjny, to prawda! Niepozorny, a zaskakujący w smaku :) W takiej surówce jeszcze go nie próbowałam, muszę ją zrobić.
OdpowiedzUsuńSzczerze polecam. Sama byłam zdumiona, że to taki smaczne. Mało pracy, a pyszne.
UsuńPor jest pyszny na surowo jako dodatek do sałatek ale ma jedną wadę :) Straszne po nim są gazy...
Usuńna szczęście ja z gazami problemów nie mam. Ale moim zdaniem, jeśli ktoś ma taki problem, to może zawsze dorzucić zioła, które temu zapobiegną
Usuńmniam, bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńOd dawna robie taką surówkę,pokrojony por przelewam na sicie wrzatkiem,Po takim zabiegu jest bardziej chrupki i pozbywamy się lekkiej goryczki:)
OdpowiedzUsuńJa drobno kroję pora w krążki (1/3 surówki) i dodaję poszatkowaną surową białą kapustę (2/3 surówki). Reszta podobnie. Z dodatkiem kapusty surówka jest "lżejsza", a kapusta w smaku w ogóle nie wyczuwalna.
OdpowiedzUsuńJuż dawno miałam ochote na taką surówke i diś j zrobie,wyglada zachecająco.
OdpowiedzUsuńA ja dla odmiany zamiast jabłka, ścieram na tarce kiszone ogórki. Pozostałe składniki bez zmian. Pycha!!!
OdpowiedzUsuńżeby pozbyć się gazów, należy skropić pory sokiem z cytryny i odstawić na ok 30 min.
OdpowiedzUsuńJa daję jeszcze ogórek konserwowy lub korniszony. :)
OdpowiedzUsuńPor z kiszonymi ogórkami i oliwą jest znakomity, a surówka prawdziwego blasku nabiera kiedy sypniemy do niej garść pestek słonecznika/może i z dynią będzie dobra, nie próbowałam/.
OdpowiedzUsuńMam inną jeszcze wersję surówki z pora, spróbujcie połączyć go z marchewką startą na tarce o drobnych oczkach i dodać kapkę śmietany i doprawić niewielką ilością cukru. Jest znakomita :) Pozdrawiam