17 maj 2013

Fasolka na pikantnie z pomidorami i bazylią

Moja wersja fasolki po bretońsku. Bez mięsa. Z pikantnymi dodatkami. A jak z pomidorami to i bazylią. 
PS. Do przyrządzenia fasolki użyłam keczupu. Ze swojej strony polecam wybierać dobry jakościowo keczup, która ma dużą ilość pomidorów. Nie warto używać "pomidoropodobnych" produktów.



6 porcji: 

Paczuszka suchej fasoli (400 - 500g) - najlepiej drobnej odmiany  
Pomidory w puszce, 1 sztuka 
Keczup pikantny, 8 łyżek
Sos chili pikantny, do smaku 
Papryka mielona ostra, do smaku
Bazylia, pęczek 
Sól, pieprz 

Fasolę namaczamy na noc. Następnie gotujemy do miękkości. 
Odlewamy większość wody - odrobinę zostawiamy do sosu.
Dodajemy keczup, pomidory, sos chili. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem.
Mieszamy. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu z 10 minut. Następnie odkrywamy i odparowujemy część wody, tak aby sos się zagęścił. 
Na końcu dodajemy świeżą bazylię.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...