Prosta sprawa.
To nawet nie przepis, a instrukcja czynności.
Nie podaję jakiejś konkretnej ilości składników.
Bo i po co.
Potrzebne są jabłka.
Kroimy je w plastry.
No i ewentualnie ulubione przyprawy, którymi posypujemy jabłka przed suszeniem.
Ja jedne zrobiłam z cynamonem a inne z przyprawą do grzańca.
Można zrobić z wanilią.
Albo z czym tam lubimy.
Suszyć możemy:
- na kaloryferze, gdy jest okres grzewczy. Wystarczy rozłożyć papierowe ręczniki lub papier do pieczenia i ułożyć na nich pokrojone owoce;
- w piekarniku. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy jabłka. Pieczemy w nagrzanym do 100-150st.C piekarniku około 1.5 godziny, przy uchylonych drzwiczkach - zapobiega to przypalaniu się jabłek;
- w suszarce do suszenia owoców.
To raczej zwykłe suszone jabłka, a nie chipsy.
OdpowiedzUsuń