18 maj 2013

Kompot z jabłek i rabarbaru

Widzę, że wszędzie tylko kompociki z rabarbaru proponujecie.
Ja będę inna i zaproponuję Wam kompot z .... rabarbaru, hehe.
No, ale mój ma też jabłko :)

 


0.5kg jabłek 
0.3kg rabarbaru
1/3 szklanki cukru - oczywiście można użyć czegoś innego do posłodzenia 
2l wody 

Jabłka i rabarbar myjemy. Kroimy.
Jeśli jesteśmy leniwe, to nawet nie musimy ich obierać ;) 
Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą.
Gotujemy tak długo, aż wszystko zmięknie i sok z owoców przejdzie do wody. 
Słodzimy, jeszcze chwilę gotujemy, aż cukier się rozpuści.
Ugotowany kompot przelewamy przez sitko, aby oddzielić owoce od płynu. 
Schładzamy w lodówce.

Kompot w lodówce może postać kilka dni. Nie powinien się popsuć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...